Minister rolnictwa wydał rozporządzenie, które wprowadza zakaz importu wybranych produktów ze Słowacji do Polski z powodu wykrytych ognisk pryszczycy w tym kraju.
Wydanie rozporządzenia to reakcja na informację Komisji Europejskiej oraz słowackich służb weterynaryjnych o stwierdzeniu trzech ognisk pryszczycy w gospodarstwach położonych na Słowacji (w powiecie Dunajska Streda, przy południowej granicy z Węgrami).
Czego nie wolno przywozić ze Słowacji do Polski?
– zwierząt parzystokopytnych i materiału genetycznego tych zwierząt
– świeżego mięsa, podrobów, mięsa mielonego, mięsa oddzielonego mechanicznie, surowych Zakaz wyrobów mięsnych, osłonek i produktów mięsnych pozyskanych ze zwierząt parzystokopytnych
– surowego mleka, siary i produktów mlecznych pozyskanych od zwierząt parzystokopytnych
– produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych
– obornika, słomy i siana.
Słowacja to kolejny kraj, w którym pojawił się wirus pryszczycy. Pierwsze ognisko stwierdzono w Niemczech na początku stycznia 2025 roku. Drugie ognisko wykryto w marcu w stadzie 1400 sztuk bydła na Węgrzech.
Pryszczyca (Foot and mouth disease – FMD) jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae. Wirus nie jest niebezpieczny dla ludzi. Pryszczyca jest chorobą, która może przynieść bardzo negatywne skutki ekonomiczne i ograniczenia w eksporcie mięsa, mleka i żywca.